Rss

NAGRADE

Festival dodeljuje NAGRADE u vidu plaketa najboljim filmovima u više različitih kategorija:
1. Za najbolji film, proglašen je iranski film ,,I dance with God“ (Plešem sa bogom) režija i scenario: Hoosharing Mirzaee: Priča o slepom krojaču iz Irana koja pokazuje borbu za preživljavanje i odlučnosti ljudskog duha uprkos preprekama i teškoćama koje ima.
2. Nagrada za najbolju režiju pripala je Francuzu Christophu Monieru koji je režirao i napisao scenario za film ,,When mama’s gone-Kada mama ode“ o Guillaumu, osobi sa lakim mentalnim poteškoćama koji živi sa majkom i Nekoliko dana pohađa obuku u pogrebnom zavodu.
3. Najbolji scenario po oceni žirija ima je film Daniela Bonarinija koji ga je pisao zajedno sa Michele Squillace i Fracesco Botti za italijanski film ,,Vicini Dell’altro Tipo/Komšije druge vrste“ o momku koji se zove Čeko koji šeta okolo obučen kao Betmen i najavljuje skori dolazak vanzemaljaca.
4. Film Alexandre Czeneczek iz Velike Britanije ,,Brothers – Braća“ dobio je plaketu za najbolju kameru. Inspirisan stvarim događajem, opisuje bezgranično strpljenje u odnosu između osobe sa i bez invaliditeta.
5. Kao najoriginalniji film proglašen je španski animirani film ,,Cuerdas-Užad“ u režiji Pedro Solis Garcie. Bez predrasuda i straha devojčica postaje drugarica sa dečakom u kolicima i uvesaljava ga igrajući se sa njim. Ovaj film je ujedno i publici ostavio najveći utisak.
6. Najboljeg protogonistu ima kanadsko srpski film ,,Goran“ koji je režirao Roberto Santaguida. Dokumentarni film koji pruža intimni pogled u očaj i radost, nadu i ponos dostignuća u konstrukciji Novog Sada očima Gorana Gostojića.
7. A iz srpskog filma ,,Kada bih mogla da biram“ čiju režiju potpisuju Žarko Sebić i Mirjana Isakov, nagrađena je najbolja protogonistkinja Marina Obradović koja je i inspirisala film jer kako sama kaže ne boluje, već ima cerebralnu paralizu.
8. Za najbolji dokumentarni film proglašen je srpski film Marine Zorić ,,Priče od kojih se raste – za prijatelje” Ovaj film prati gostovanje Inkluzivnog hora ISON iz Novog Sada na Kosovu i Metohiji.

Najbolji filmovi nagrađeni su plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu, a u okviru postprodukcije – Filmskog karavana biće prikazivani u gradovima Srbije i Hrvatske.
Pored nagrada za najbolji scenario i režiju, stručni žiri dodeljivati i specijalne nagrade za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu:

  • Da li/koliko film gledaocima pruža alternativni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
  • Koliko je originalan pristup temi invalidnosti?
  • Koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
  • Koliko su izbegnuti stereotipi o invalidnosti?
  • Koliko film pruža informacija o invalidnosti?

listu dosadašnjih nagrađenih filmova

možete naći u Arhiva 2003.-2009. i Arhiva 2010.-2014.